Yeni yıla 2.3430 TL’den giren dolar kuru, hızla tırmanıp bazı günlerde psikolojik sınır şeklinde nitelendirilen 3 TL seviyesini de aşınca bankalardaki döviz tevdiat hesapları da arttı. Doç. Dr. Umut Halaç, yurtiçindeki mevduatların Türk Lirası’ndan (TL) daha fazla dövize kaydığını gördüklerini, dolarizasyondaki artışın 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti. Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Halaç, toplam yabancı para cinsinden mevduatlardaki artışlar çok olmamasına rağmen dolar cinsi mevduatların, özellikle genel seçimden sonra hızla arttığını belirtti.
Güven bunalımı

İstikrarsızlık korkuttu
Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve dünya çapında güçlenen dolar sebebiyle TL’nin değer kaybettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Halaç, siyasi istikrarsızlık, erken seçim kararı ve yaşanan olaylar sebebiyle ortaya çıkan ekonomideki güvensizliğe dikkat çekti. Halaç, “Bu gibi durumlara ekonominin verdiği tepkiyi, Tüketici Güven Endeksi gibi endekslerle takip etmemiz mümkün. Bunlarla beraber bu tür güvensizlikleri gözlemlemenin bir diğer yolu da ülke ekonomisindeki dolarizasyon işaretlerini izlemekten geçiyor. Dolarizasyonun ilk etkilerini, TL’den kaçıp güvenceyi başka para birimlerinde, özellikle dolarda aramaya yönelen ülkelerde görebiliriz. TL’den kaçanlar, paralarının değerini korumak için dolar almaya, işlemlerini dolarla yapmaya, mevduatlarını dolar cinsinden tutmaya başlar. İşte tam bu noktada mevduat bankalarında yabancı para cinsinden ve özellikle de dolar cinsinden tutulan mevduatların son durumu düşündürücü” diye konuştu.
Yabancı para mevduatı
Karşılaştırmada diğer çarpıcı bölümünse toplam yabancı para cinsinden mevduatların TL karşılığı kısmı olduğunu vurgulayan Umut Halaç, “TL’deki değer kaybının Nisan 2015’ten itibaren hızla arttığı ancak bunun yanında haziran, temmuz ve ağustos aylarında hem TL’deki değer kaybından hem de TL’ye uzaklaşmaktan dolayı geçen yıla göre artış oranlarının Haziran 2015 için yüzde 37’lere, Temmuz 2015 için yüzde 40’lara ve Ağustos 2015 içinse yüzde 42’lere kadar yükseldiğini görmekteyiz. Bankalardaki yabancı para birimlerinde faizde değerlendirilen toplam paranın TL karşılığı, 535 milyar 556 milyon liraya ulaşmış durumda. Geçen yıl bu rakam 377 milyar 249 milyon TL’ydi” şeklinde konuştu.
Tasarrufta tercih dövize kaydı
Buradan, ülkede dolarizasyon başladığı gibi bir sonuç çıkarmamak gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Halaç, “Ancak özellikle son üç ay içinde, mevduatlar cephesinde dolar mevduatlarının güçlendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun da dolarizasyon işaretlerinden biri olduğunu gözardı etmememiz gerekiyor. Bu bağlamda, toplam yabancı para mevduatları içinde dolar mevduatlarının daha çok tercih edildiği de açıkça ortada. Geçen yıl ağustos ayında 78 milyar 634 milyar olan dolar mevduatı, bu yıl aynı ayda 91 milyar 134 milyon TL’ye ulaşmış durumda” diye konuştu. (Yeniçağ)
0 yorum:
Habere Yoğunlaşın
Ve Ne Düşündüğünüzü 'Bizimle paylaşın... !